StaDemonia Tattoo

Soledad och jag Sara är StaDemonia Tattoo, tillsammans med inbjudna artister och konstnärer. Under 12 år fanns vi i Barcelona och sedan 2017 i Stockholm.

Soledad har tatuerat till och från sen hen gjorde sin första tatuering på sig själv som sextonåring i Argentina i mitten av 80-talet. På marknader, i bussar, hemma hos folk, på mässor. Hen är självlärd och lärde sig att tatuera under en tid när tatuering tillhörde cis-män. De mycket få kvinnor som tatuerade var i princip flickvän till en cis-manlig tatuerare -alltså blev lärandet långsamt och ensamt. Internet existerade inte och kunskap om var en köper maskiner, hur de repareras, olika material, hur en löder nålar och steriliserar, allt det var då yrkeshemligheter.

Jag har också sett och upplevt den tiden även om saker hade blivit något bättre när vi träffades i början av 2000-talet. Soledad hade när vi lärde känna varandra redan kommit långt i sitt lärande och inrett en klandestin studio i Barcelona, ett loft i konstnärskollektivet el Circo mitt i Barri Gotic. Efter en tid tillsammans pratade vi om att öppna en studio för allmänheten, med allt vad det innebär av tillstånd och arbete.

Soledad skrev ett projekt, fick lån genom en feministisk organisation och vi kunde till slut hyra en fallfärdig lokal som vi rustade upp och sanerade från möss och kackerlackor. I tatueringsbranschen var vi länge avvikare och rykten nådde oss om de där konstiga flatorna som öppnat en studio, eller vad gör de egentligen? Vi blev ett rykte och ett namn i Barcelonas tatueringsscen utan att för den sakens skull få kollegor eller konstnärligt erkännande. Grannarna skvallrade om att vi egentligen drev en “puticlub” -en förtäckt bordell, och andra tatuerare höll sig borta.

Professionellt var det en ensam situation, men lyckligtvis sökte sig många kunder just till vår konstighet och vi fick med åren en trogen och fin kundkrets. När vi flyttade till Stockholm bestämde vi oss för att mer aktivt skapa en plats där hbtqi personer kan känna sig välkomna -genom bilder vi väljer att visa, hur vi formulerar oss och val av de konstnärer och artister vi bjuder in att ställa ut eller arbeta med. När vi startade StaDemonia var det en omöjlig dröm att få arbeta tillsammans med andra queera tatuerare. Precis innan vi flyttade från Barcelona hade de första queera unga tatuerarna sökt kontakt med oss och vi ångrade nästan att vi bestämt oss för flytten. I Stockholm har vi lite i taget hittat vårt sammanhang -en studio där alla är välkomna att tatuera sig men där vi reserverar den professionella platsen att tatuera och ställa ut konst till queera artister. Resultatet blir att en stor del av vår kundkrets är hbtqi personer.

Soledad har sedan starten med StaDemonia lärt mig allt jag kan om tatuering och jag är oändligt tacksam att jag fått det stöd jag fått och inte behövt lära mig ensam.