Queer Konst -Pronomenserien av Zafira Vrba Woodski

Välkomna till årets första fysiska vernissage i serien StaDemonia Queer Konst! Pronomenserien -foto och video av Zafira Vrba Woodski, lördag 29/5 kl 15-18.
Vi är medvetna om att vi fortfarande befinner oss i en pandemi och vernissaget blir därefter; 8 personer i taget kan vistas i lokalerna, vi ber besökare ta med munskydd (det kommer att finnas extra för den som behöver). Utanför lokalerna finns ett större utrymme där besökare kan träffas med avstånd och dessutom se utställningen genom våra stora fina fönster. Utställningen finns att se på StaDemonia Tattoo Stockholm fram till 9/7.
—————–
En vanlig skildring av transpersoner är ett före- och efternarrativ. Alltså berättelser om att vara obekväm i sin kropp, genomgå könsbekräftande behandlingar och sen bli “klar” med sin könsidentitet. För en del transpersoner stämmer detta narrativ, men för många är könsidentiteten ett livslångt utforskande mellan eller bortom de två juridiska kön som finns i Sverige idag.
Pronomenserien handlar om detta livslånga utforskande av identiteter som är lika mycket allmänmänskliga, icke-mänskliga som bortom-mänskliga. Binära kön (man och kvinna) genomsyrar både vårt språk, tänkande, vetenskapliga och juridiska system. Därför är Pronomenserien också ett pågående och konstant utforskande av det som finns bortom allt detta. Zafira lägger sin mänskliga identitet åt sidan för att finna släktskap långt bortom språkets begränsningar. I Pronomenserien ingår både foto och video och ett program med guidade meditationer.
——————–
Zafira Vrba Woodski är svensk-tjeckisk konstnär, pedagog, curator och transaktivist baserad i Stockholm.
Som queer transperson kan det vara svårt att känna igen sig i historien. Allt för mycket av den queera historien har osynliggjorts, hemlighållits eller feltolkats. Zafira har under hela sitt konstnärskap ägnat sig åt att gestalta queera liv och erfarenheter med video, foto, ljudverk, performance och text. Några av dessa gestaltningar är utställningarna Gender Bender (2007) och Playground (2015) på Världskulturmuseet, #BelarusUnstraight på Historiska museet, Min identitet (2017) på Motala Konsthall och Transtillstånd på Galleri Hörnan i Falun. Det senaste året har Zafira arbetat med Cal Orre med www.familjepodden.com – om queera och feministiska föräldraskap.
Med stöd från Stockholms Stad, i samarbete med ABF Stockholm.
Tillgänglighet: Vi har tre trappsteg ner till lokalen med ramp tillgänglig och ett trappsteg upp till WC.

+Info sara@stademonia.com / 08-7556655