Fotoporträtt av queer tatuerare Ciara Havishya. Ciara är allvarlig och sneglar åt sidan, står framför grönt lummigt, kanske rosensnår, med svart munkjacka, rakat huvud och septum piercing.

Samtal med CIARA HAVISHYA

Samtal med CIARA HAVISHYA

CIARA HAVISHYA, tatuerare, pronomen hen/den, bor och arbetar i Vancouver BC

Hur skulle du beskriva ditt arbete?
Mitt arbete har några olika facetter, men i första hand arbetar jag med dekorativa indiska mönster och anpassar dem till kroppar genom tatuering. Jag tycker också mycket om botanisk blackwork och illustrativa djurmotiv. Den variationen i mitt arbete är viktigt för att jag ska känna mig balanserad och motiverad.

Hur kom du i kontakt med tatuering, hur lärde du dig?
Jag lärde mig mestadels själv att tatuera, för ungefär tre år sedan. Jag var väldigt dålig och gjorde dåliga tatueringar. Det var hemskt. Jag letade efter lärlingsplats, men för att vara ärlig var mitt arbete inte bra och jag förtjänade inte en. Men jag kände inte heller någon och kunde inte få feedback om vad jag kunde göra bättre eller annorlunda. Nu är jag mycket bättre på att tatuera och jag har min egen studio där jag jobbar med 8 andra begåvade tatueringsartister.

Var hittar du inspiration för din tatueringskonst? Vad gör dig glad / nyfiken? Arbetar du med konst på andra sätt än på huden?
Jag hittar framförallt inspiration från min barndom och hela den kultur och konst som jag var omgiven av. Jag hade en mycket traumatisk men rik uppväxt med indisk konst och textilier överallt, och buddhistiska thangkas, Inuit skulpturer och hinduisk konst och indisk musik. Jag tänker på min mormors grace och elegans och hennes kärlek till smycken och fina saris och jag strävar efter den elegansen och tyngden i de dekorationer jag skapar till mina kunder. Jag känner mig mest glad och nyfiken när jag är i naturen och tittar på svampar och växter och insekter och stenar och jag tycker att jag behöver göra det kontinuerligt för att andligt och emotionellt ladda energi.
Jag är förälskad i bergen, skogarna, havet och vildmarken i BC och det är verkligen min största källa till komfort och styrka som konstnär.
Jag försöker att illustrera och skissa utanför tatueringen, men tycker inte att jag gör det särskilt bra, åtminstone inte på samma sätt som i min tatuering. För mig är huden ett perfekt medium, och jag tycker att processen är den mest utmanande.

När det gäller tatueringskulturen, Vilka förändringar skulle du vilja se? På vilket sätt kan vi som tatueringskonstnärer göra skillnad?
Tatueringskulturen är så komplicerad … den queera tatueringskulturen är också så komplicerad. Jag skulle vilja se mer kritik inom tatueringskulturen och jag skulle vilja se den normaliserad. Jag vill se konstnärer i studior som aktivt driver varandra och är ärliga med feedback sinsemellan, jag skulle gärna vilja se konstnärer med helt olika stilar som ger kritik till andra och lånar ut sina ögon för växandets skull.
Det gör mig ledsen ibland hur hårda vi kan vara mot varandra i sociala rättvisan och tatueringens namn. Jag tror i allmänhet att vi alla skulle må bra av att närma oss varandra med maximal medkänsla och respekt. Våra små queera tatueringssamhällen skulle få ut så mycket mer av det. Vi är alla bara människor som gör det bästa vi kan.

För information och bokningar med Ciara skriv direkt till ciara.havishya@gmail.com!
Ciara Havishya kommer att delta i ett samtal tillsammans med andra queera tatueringsartister om tatuering, konst och skapande av trygga och lustfyllda platser på Queer Art Fest Stockholm! Kom och lyssna, men framförallt ta med alla dina tankar och frågor! Moderator Samuel Girma. Välkommen 12/5 kl 14.00 2019, på Konsthall C (Cigarrvägen 14, Hökarängen)