Fotoporträtt av doktor Nikki Sullivan, rött läppstift, svart lurvig kavaj och nyfiken blick.

Nikki Sullivan föreläser om Queer Tatuering under Malmö Pride!

Välkomna på föreläsning och samtal om Queer tatuering under Malmö Pride 8/7 kl 11.15, på Ridhuset, Folkets Park! Nikki Sullivan inleder med föreläsning på länk från Australien, därefter samtalar Pia Laskar och Sara Swanson om att söka efter och skriva queer historia. Gratis inträde! Länk till fb-evenemang!

”Queer Tatuering: vad betyder det?

Vad betyder det att hitta orden ”queer” och ”tattoo(ing)” tillsammans? Är det ett uttryck som enbart används för att beteckna det faktum att vissa konstnärer, studior eller motiv är queera? Eller betyder det att tatueringar och tatuerande på något sätt är queer i sig självt eller har blivit det på senare tid? Hur har förhållandet mellan queer identitet och/eller praktik och tatueringar och tatuerande varit historiskt och i specifika geografiska sammanhang? Och hur har sådana identiteter och praktiker sammanlänkats med andra former av kroppsmodifiering och stiluttryck. Är queer tatuering politisk, estetisk, performativ, etisk, återtagande, konsumistisk, andlig, ett sätt att tillhöra? Vem får bestämma och hur? Min presentation kommer att utforska dessa och andra frågor som sammanförandet av de två orden och världarna åberopar.”

Om de medverkande:
Nikki Sullivan är adjungerad docent i humaniora vid University of Adelaide. Hon har arbetat inom den akademiska världen, i museibranschen och med sexuell hälsa. I de olika roller hon har haft, har hon varit en förespråkare för queer praktik. Sullivan skrev sin doktorsavhandling om tatuering och publicerade senare en bok med titeln ”Tattooed Bodies: Subjectivity, Textuality, Ethics and Pleasure” (Praeger, 2000).
Pia Laskar är doktor i idé- och vetenskapshistoria och docent i genusvetenskap. Hon skrev sin doktorsavhandling om historien om heterosexualitet (2005). Efter flera år som lektor och forskare vid Stockholms- respektive Linköpings universitet blev hon engagerad i museibranschen. Hennes senaste bok ”Den outställda sexualiteten” (2019) är ett resultat av projektet Unstraight research in museums och Nätverket för kultur av och genusforskning vid Sveriges Nationalhistoriska Museer (2016-2020). Laskar arbetar för närvarande med QRAB – Queer Movements Archive and Library, samt med TUM – The Unstraight Museum.
Sara Swanson är queer tatuerare. För 15 år sedan öppnade Swanson StaDemonia Tattoo i Barcelona tillsammans med sin partner och mästare Soledad Aznar. Sedan 2017 hittar du dem i Hornstull, Stockholm.
Programmet äger rum i samarbete mellan Malmö Pride och StaDemonia Tattoo Stockholms och StaDemonia Tattoos projekt Queer Tatuering. Inom projektet arrangerar vi samtal om konst och tatuering, samt bjuder in queera artister att dela erfarenheter samt gästtatuera på StaDemonia Tattoo.
Programmet är på engelska.
För frågor om tillgänglighet, skriv till noah@malmopride.com