Queer tatuerare Sara Swanson visar upp gesällbrev gåendes ner för marmortrappa i Blå Salen. Har zebramönstrad klänning, boots, tatueringar och stort leende.

Sara Swanson tar emot gesällbrev

3e november delades gesäll -och mästarbrev ut i Blå Salen i Stockholms stadshus, och Sara Swanson var en av de som tog emot gesällbrev: ”Det var fint att vara där med Soledad Aznar, min mäster utan mäster titel eftersom vi erkändes som konsthantverkare först 2018. Men inte desto mindre är hen en mästare i tatueraryrket, som gjorde sin första tatuering för 35 år sedan och som jag har att tacka för mitt yrke som jag älskar. Högtidligt också att se folk som arbetar med sina händer firas i Stadshusets Blå Salen. Tatuerare är ett yrke som traditionellt går vidare genom lärlingsskap, även om många självvalt eller inte är självlärda. Vi öppnade vår studio StaDemonia Tattoo Stockholm för 15 år sedan, jag själv gjorde min första tatuering för över 10 år sedan – som queer och kvinna har jag inte haft en självklar plats inom yrket, men vi har arbetat hårt och skapat våra cirklar och nät av kunskapsutbyte – andra tatuerare och konstnärer som är nyfikna och generösa med sin kunskap. Ett gesällbrev betyder att jag officiellt blir erkänd som konsthantverkare, tatuerare, och att vår lärling tex kan få studiemedel och koncentrera sig på att lära istället för att lära dag och jobba kväll.”